Belajar dalam real world tak sama macam academic world

Kalau academic world kau cuma perlu katam buku jawab soalan dan buat thesis. Lepastu dah boleh dapat professor.

Tapi dalam real world, kau jangan berlagak kalau pun dah katam berpuluh buku trading dan usahawan. Soalannya ada result tak ?

Sebab in real world, you have to practice. You have to experience. Then only you can become Champion. And in the real world you gotta have guts!

Sebab terlalu banyak element negatif. Buktinya cuma 1-10% saja yang berjaya dalam real world. Sebab yang lain semua negatif.

They are Babycry.

Itu tak boleh. Ini tak boleh. Mereka lambatkan kau. Mereka nak jatuhkan kau. Mereka nak rendah rendah kan kau.

So kau yang kene ajar diri kau untuk terus kuat!

Dalam academic world, lagi banyak knowledge lagi bagus. Dalam real world, lagi banyak practice lagi bagus.

Knowledge is no power. Applied knowledge towards definite purpose is power.

So ambil tahu apa yang kau perlu tahu yang boleh dapatkan apa yang kau nak. Yang lain semua bukan knowledge, itu sampah.

Coach #RizwanRamalan
A Technopreneur, Financial Planner and a Trader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *